Gumós zeller (Apium graveolens convar. rapaceum)

×

Hibaüzenet

Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/home/computer/public_html/includes/common.inc 394 sor).
Original book source: Prof. Dr. Otto Wilhelm Thomé Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz 1885, Gera, Germany
Kép forrása: 
Original book source: Prof. Dr. Otto Wilhelm Thomé Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz 1885, Gera, Germany Permission granted to use under GFDL by Kurt Stueber Source: www.biolib.de
Morfológia: 

gyökér típusként változik. A gumós zelleré gumóból és gyökérágakból áll. E típuson a főgyökér csak fiatalkorban különböztethető meg. A gumó szárgumó. Három részből – a szik feletti szárból, a szik alattiból és a főgyökér felső részéből – áll. A gyökérágak ennek oldalán és főleg az alján helyezkednek el. A kevés gyökér könnyíti a szedést, a tisztítást, a sok pedig nagyobb gumótermést eredményez.


A halványító- és a metélőzeller gumót nem képez. Ezeken a főgyökér végig jellemző, és az elágazásoktól jól megkülönböztethető.


levelek az első évben tőlevelek, levélrózsát alkotnak. A nyél általában hosszú és vastag, a lemez pedig szabdalt. A halványító típus levélnyele különösen hosszú (50–60 cm) és vastag (4–5 cm). A levél összetett és páratlanul szárnyalt.

A száron lévő levelek hasonlóak, csak kisebbek. Levele hasonlít a petrezselyemére, de attól jól megkülönböztethető.


szár a második évben jelenik meg. Bordázott, 80–120 cm magas. Kivételes esetekben – hideg hatására – már az első évben is megjelenhet, de ilyenkor a fogyasztható részek fejlődése elmarad.


Virágzata összetett ernyő, sok-sok virággal. A virágokban két bibe található. Porzói előbb érnek, így az önbeporzás lehetősége kizárt, tehát idegen beporzó.


termés két magból álló ikerkaszat.


Az apró magvak lapos oldalukkal simulnak össze. Barnák és szürkésbarnák. A magon 5 borda található, 3 a háti és 2 a hasi oldalon.

Fogyasztható rész: 
Felhasználás: 
Család, nemzetség: 
Faj: 
Fagytűrés: 
Környezeti igény megjegyzés: 

Talaját már előző ősszel elő lehet készíteni, komposzttal dúsítani. Kedveli a káliumot, ezért érdemes a földjébe hamut dolgozni.

https://docs.google.com/document/d/1vFhx2AN_GfQlRW_MDPI9VVn0ifrhA9ZHTVHW...

Tenyészidő (fajtától függően): 

180-240 nap (6-8 hónap)

Szaporítás módja: 
Ezermagtömeg (ennyi grammot nyom 1000 db mag): 

0,4-0,5

Vetés ideje beltérben (fólia, üvegház, lakás, ház): 

Beltérben előnevelni magról nem könnyű, mert nagyon apró a magja és nehezen kel, ezért a kezdők inkább palántát vegyenek és a fagyok elmúltával, Fagyosszentek után (május közepén, végén) ültessék ki.

Ha vetés előtt egy éjszakára beáztatjuk a magokat, gyenge kamillás (szobahőmérsékletű) vízba, és leitatjuk róluk papírtörlővel a nedvességet, meggyorsíthatjuk a csírázást. (A kamilla segíti a lehetséges kórokozók visszaszorítását.

A magokat szórjuk kis műanyag cserepekbe, vagy min. 5 cm magas, téglalap alakú vetőtálcákba, laza szerkezetű palántaföldbe.
A palántaföld legyen jó minőségű, vásárolt föld, amit megfelelően előkezeltek (fertőtlenítettek). Ha saját földet használunk, 80-90 Celsius fokon gőzöljük át a sütőben, hogy a kórokozók elpusztuljanak benne. A szennyezett föld a kis, érzékeny csíranövény pusztulását okozhatják.
Tömörítsük (lapogassuk le) a földet.
Több helyen írják, hogy sűrűn vessük a magokat, de én úgy tapasztaltam, hogy a sűrű vetés nagyon megnehezíti a kis növénykék későbbi szétválasztását. Én ezért inkább ritkábban vetek. Nem egyszerű, mert a magok igen aprók, finom homokkal keverve viszont könnyebb eloszlatni őket. Finoman hintsük meg a tetejüket homokkal. Kicsit lapogassuk le. Semmiképpen ne takarjuk több centi vastagon őket, mert nem fognak kikelni. Spriccelve locsolgassuk minden nap a vetést, ne hagyjuk kiszáradni a földjét, de ne is tocsogjanak a vízben a magok.

Spriccelés után mindig takarjuk le üveglappal, zacskóval a vetést, hogy a talaj egyenletesen nedves maradjon. Az ültetőedényt helyezzük sötétbe, és ne feledkezzünk meg a melegről: minimum 20 fok! Amikor kibújtak az első növénykék, távolítsuk el a takarást, és tegyük az edényt olyan helyre, ahol elegendő fény éri.

Magok vetési mélysége: 

Olyan sekélyre ültessük, amennyire csak lehet. Ne aggódjunk, ha néhány napig "billegnek" a palánták, majd megkapaszkodnak! A túl mélyre ültetett zeller nem fejleszt gumót. Növekedés közben majd maga a gumó is ki fog emelkedni a földből (kb. az 1/3-áig). 

Magok vetési távolsága: 

Egymástól, vagy a megfelelő tásnövényektől kb. 40 cm javasolt. Kisebb a kártevők megjelenésének esélye, ha a növény tenyészhelye levegős, megfelelően szellőzik.

A magvak csírázóképessége: 

4-5 év.

Csírázási idő: 

A zeller lassan csírázik.

Csírázási hőmérséklet: 

Átlagos csírázási hőmérséklet igénye kb. 20oC. Csírázása már 5–6 °C-on megindul, de kelése 26 °C hőmérsékleten a leggyorsabb. Szikleveles korában 12 °C a kedvező hőmérséklet, később a fénytől és a napszaktól függően az optimum körüli érték a megfelelő. A hideget viszonylag jól tűri. Lombos állapotban a talajban mínusz 4, mínusz 5 °C-ot is kibír.

Palánta kiültetés ideje: 
Kiültetéskor erre ügyelj: 

A túl korán kiültetett zeller a májusi hidegekre magszárképződéssel reagál.

Szüret ideje (fajtától függően): 

Ősszel ne szedjük fel túl korán a zeller gumókat, mivel tömegük jelentősen nő még a nedves, ködös őszi napokon.

Gondozás: 

A sorközöket mulcsoljuk, de sose takarjuk be a gumó kilátszó részét. Erjesztett csalánlével jó locsolni időnként.

Kedvező társítás (faj): 
Kedvezőtlen társítás: 

A káposztafélék közé ültetett gumós vagy szárzeller megvédi a káposztaféléket a káposztalepkétől. A káposzta mellett a zellernek szép lombja lesz, gumót azonban nem fejleszt!

mintanövény: