Mángold

×

Hibaüzenet

Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/home/computer/public_html/includes/common.inc 394 sor).

Beta vulgaris subsp. vulgaris var. cicla

A képen: 

Különböző mángold fajták.

A kép forrása: A Chromolithograph plate of chard varieties taken from the Album Benary. The Album contains 28 colour plates in total of vegetable varieties by Ernst Benary which are named in the accompanying page in German, English, French and Russian.

Morfológia: 

Nálunk kétféle típusa ismert: a bordás vagy levélnyél-mángold és a levélmángold, amelynek a levéllemeze a hasznos rész. Virágzata elágazó, méter magasra növő szárán nyílik, virágai fehérek. Termése gomoly, amiben barna színű magvak érnek.

Fogyasztható rész: 
Felhasználás: 
Életforma: 
Élőhely: 
Fényigény: 
Hőigény: 
Környezeti igény megjegyzés: 

A levélnyél-mángold érzékenyebb a fagyra, mint a levél-mángold. A májusi fagyok nem ritkák, ha kint neveled, mulcsold (takard be szalmával, vagy fűkaszálékkal, fátyolfóliával, ha van). A levélnyél-mángoldot a fagyok előtt ajánlott leszedni az érzékenysége miatt. Őszintén szólva, nekem volt olyan levélnyélmángoldom, amit nem takartam, és mégis vígan hajtott újra tavasszal, de tény, hogy enyhe volt a tél.  A leveléért termesztett jobban viseli a hideget, takarás nélkül is áttelel.

Vízigénye nagy, a mulcs segít visszafogni a párolgást a földből, hogy ne kelljen mindig öntözni. Ha elegendő nedvességet kap, levelei simák, fényesek lesznek. Ha szárazzá válik a levele széle, akkor szomjas!

Talajban nem válogatós, ha tavaly már kertészkedtél, jól termeszthető az uborka, paprika, paradicsom után. Legjobban a meszes talajokon fejlődik, a savanyú talajokon nem jól érzi magát. Cserépben termesztheted speci zöldségföldben (lehet ilyet kapni), de az általános virágföld is megteszi. 

Árnyékban megnyúlik, gyengén fejlődik. Lehetőleg a kert állandóan napos részére ültesd, teraszon, balkonon állítsd olyan helyre a cserepét, ahol legtöbb ideig éri fény. Ablak mellett is megél, ha nincs erkélyed, de a szellőztetésre ügyelj! A mángold inkább huzatkedvelő - nem bírja a fülledt, állott levegőt.

Tenyészidő (fajtától függően): 

Mivel a mángold lágy szárú, kétéves növény, az első évben csak a gyökere és a lombozata fejlődik ki (ezt esszük), és a második évben fejleszti ki a magszárát, amelyen először a virágok, majd a megtermékenyülésük után a magvak jelennek meg. A kertben hivatalosan egyéves növényként termesztjük, mert a leveleit és a levélnyeleit használjuk fel. Én mondjuk simán megvártam a második évet is, szedtem folyamat a színes csodákat, aztán amikor elkezdett virágozni, kiástam a növényt, felaprítottam az összes zsenge levelet, és lefagyasztottam. Néhány öregebb levél és a bimbózó virág a komposztra került. Kellett a hely az ágyásban, ezért nem fogtam róla magot. (Megjegyzés: a magfogás azért nem olyan egyszerű, sok dologra kell ügyelni, kezdőknek nem javaslom.)

Vetés ideje beltérben (fólia, üvegház, lakás, ház): 
Vetés ideje szabadföldben: 

A mángold ún. "gomolymagját" a fagyok elmúltával lehet elvetni odakint. Kikelés után az állományt egyelni (ritkítani) ajánlott, ha a gomolyokból több magonc is fejlődik. Ha ritkítod, kevesebb, de termetesebb, ha nem ritkítod, több, de kisebb növényed lesz. Az mondjuk nem szerecsés, ha nagyon zsufin vannak, és nem jár köztük a levegő! A 2-3 leveles növénykéket át lehet palántázni máshová, de el is ajándékozhatod. 

Magok vetési mélysége: 

2-3 cm.

Magok vetési távolsága: 

"A levélnyél-mángoldot 40-50 cm-re, a levél-mángoldot sűrűbbre 20 cm-re kell vetni, illetve a kelést ritkítani." Ez mondjuk a "csupamángold" vetésre a sztenderd ajánlás, de igazából még sosem csináltam ilyet. Nincsenek homogén ágyásaim. Mindig vegyesen ültetem a növényeket, figyelembe véve az ajánlott növénytársításokat, de a javasolt sor- és tőtáv a vetőmagtasakokon is támpont, hogy tudd, kb. mekkora helyre lesz szüksége a növényednek, ha megnő.

Talajhőmérséklet szabadföldi vetéshez: 

9 ℃.

Csírázási idő: 

10-14 nap.

A szüret ideje természetesen függ a vetés idejétől. A levél mángoldot a vetés után két hónappal lehet először szüretelni. Tömegesen a harmadik hónaptól szedhetjük a leveleit. A levényél mángoldnak kb. még plusz 3 hét kell az első szüretig.

Kedvező társítás (faj): 
Kedvezőtlen társítás: 
mintanövény: