Borsó

×

Hibaüzenet

Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/home/computer/public_html/includes/common.inc 394 sor).

(Pisum sativum

A képen: 

a: Virágos szárrészlet
b: Hüvelytermés felnyitva
c: Virágzat.
d: Csíranövény
e: Terméses ágrészlet
f. Magvak:

1. "Lincoln sárga velőborsó"
2. "Amerika csodája"
3. "Laxton's superb átmeneti"
4. "Komero gyöngye"
5. "Serpette"
6. "Express"
7. "Szürke cukorborsó"
8. "Kelvedon zöld velőborsó"
9. "Velőborsó"
10."Ouward velőborsó"

P. s. Ionvar. speciosum (Dierb.) Alef. - Mezei borsó (Syn.: Pisum arvense L.).

Csapody Vera illusztrációja | Színes Atlasz Magyarország kultúrflórájához, 10. kötet. Forrás: MEK

Fogyasztható rész: 
Felhasználás: 
Faj: 

Velőborsó: 

Magas cukortartalmuk és kiváló ízük miatt szívesen választott fajta. Valamivel több meleget kíván mint a kifejtő fajták, és később is érnek. Hátrányuk, hogy a cukor könnyen átalakul keményítővé, ezért szedésükkel nem szabad várni. 

(pl. Kelvedon csodája, Jubileum, Zsuzsi, Rondo,) vetésével várjunk  április közepéig, mivel melegigényesebb, és  érzékeny a hidegre. Csírázáskor az alacsony hőmérsékletet megsínyli. A szemek nagyok, sima felületűek, az érett borsószem lisztes. A száraz magja szögletes. Lassabban vénül. Édes, nyersen fogyasztva a zsenge velőborsó nagyon édes és puha.

Másodvetésnek is alkalmas, de ne feledjük, jóval kisebb hozama lesz, mint a tavaszi vetésnek.

Kifejtőborsó:

(Rajnai törpe, Debreceni világoszöld és Debreceni sötétzöld fajták) bírja a fagyos tavaszi időjárást, februárban, márciusban már vethető. A száraz magja gömbölyű.

Cukorborsó:

Ez az a borsóféle, melyet hüvelyestől is főzhetünk, vagyis nem kell pucolni. A főzésre való előkészítése a két végének levágásából áll, és hüvelyestől lehet felhasználni.

A velőt és a cukorborsót szokták keverni, mivel a velőborsó zsengén nagyon finom, édes. A cukorborsó hüvelyestől kerül felhasználásra, mikor a szemek még nem fejlődtek ki benne.

Étkezési szárazborsó: azok a kifejtőborsók alkalmasak, melyek könnyen hántolhatók. 

mintanövény: